Vejledning

Oliebehandlingen er først fuldstændig hærdet efter cirka 14 dage. Du skal derfor være ekstra forsigtig i den første periode, efter du har modtaget dit nye produkt. Dette inkluderer, at du skal passe ekstra meget på med at sætte fugtige/våde samt meget kolde eller varme genstande på bordet.

Et oliebehandlet bord, har en åbnet overflade og vil derfor stadig kunne suge væsker, som ligger for længe på bordet. Det er en god idé jævnligt at teste overfladen ved hjælp af et par dråber rent vand, og se om det ligger sig som perler på overfladen (OBS. de må ikke ligge på bordet i mere end max. 2.min). Perler det ikke på bordet, trænger bordet virkelig til olien, og du skal ikke bruge bordet, før det har fået minimum ét lag olie.

I den daglige vedligeholdelse af bordet, skal du tørre bordet af så lidt som muligt, men hvis der er spildt på bordet skal du selvfølgelig tørre det af med det samme.

Når du tørrer det af, skal dette gøres med en hårdt opvredet klud med rent vand.(Ingen sæbeprodukter, da dette vil opløse olien og dermed det beskyttende lag.)

 

Generelle retningslinjer 

 • Tør ikke bordet af med sæbeprodukter
 • Undgå så vidt muligt direkte sollys på bordet i længere perioder
 • Undgå store temperatur udsvingninger i det rum, som bordet står i.
 • Undgå at stille meget varme og kolde genstande direkte på bordet
 • Undgå at stille våde/fugtige genstande direkte på bordet
 • Tør bordet af hurtigt, hvis der spildes, især farvede produkter vil give mærker, hvis det sidder for længe
 • Undgå at stille bordet tæt på radiator eller brændeovn
 • Undgå at dække bordet til med voksdug/plastik i mere end max 1 døgn af gangen.
 • Derudover bliver massive borde/træborde påvirket af vejret, så er luften meget tør, så vil der kunne opstå små revner, er luften meget fugtig, vil der kunne dannes små skorper i revnerne. (Dette er uundgåelig.)
 • Pas på med vaser med vand i, da disse kan danne kondens på ydersiden, og trænge ned i bordet, dette gælder også selvom at du har monteret filt-dutter under dem.

 

I forhold til hvornår du skal give bordet olie, så stiller dette krav til dig som køber af bordet. Du skal løbende holde øje med bordet, og giver du ikke bordet olie, så vil det blive ekstra sårbart og dermed lettere få skader/misfarvninger.

Helt grundlæggende anbefaler jeg, at du allerede cirka 14 dage efter modtagelsen af bordet, giver bordet et nyt lag olie. Dette gøres fordi her har bordet tilpasset sig de nye omgivelser, og den tidligere behandling er fuldt hærdet og trukket længere ned i bordet.

Derefter skal du holde øje med bordet og se om det ser tørt ud, men jeg vil anbefale at du giver bordet olie minimum 2 gange om året efterfølgende, gerne flere.

Trin for trin guide til oliering af bordplade

Dette skal du bruge: Olie, plastikpose, minimum 3 fnugfrie klude, plastik handsker, evt. afdækning til gulv.

 1. Fjern alle genstande fra bordet og dæk evt. gulvet til hvis du skulle ske at spilde/dryppe lidt olie.
 2. Brug en fnugfri hårdt opvreden klud med rent vand til at tørre hele bordet af, det er meget vigtigt at du får tørret hele bordet af, da fugten fra vandet vil hjælpe på at porerne i bordet åbner sig.
 3. Vent til bordet er helt tørt!
 4. Find olien frem, her er det vigtigt at du tjekker om olien er den samme, som den bordet er behandlet med. Er du det mindste i tvivl, så send en mail til os, med billede af olien, og evt. navn hvis du selv har købt den.
 5. Hæld en lille klat ud på midten af bordet, og fordel olien ved hjælp af en ren fnugfri klud.(Start hellere med for lidt olie og så tilføj mere indtil hele bordet har fået et lille lag olie.)
 6. Lad olien sidde i cirka 5 minutter, og begynd herefter med at køre rundt i olien i cirkulære bevægelser for at massere olien ind i bordpladen, det er vigtigt at pladen ikke bliver tør, ellers tilføj ekstra olie, forsæt dette i cirka 5 minutter.
 7. Herefter lad det sidde i cirka 5 minutter mere inden i tørre ALT olien af pladen og kanten.(Olien må ikke sidde på bordet i mere end MAX 20 min. før det skal være tørret helt af.)  Det er meget vigtigt at du får tørret alt olien af bordet, overskydende olie, vil sidde som meget klistrede klatter som nærmest er umulig at få af, så få alt af ved hjælp af tørre klude.
 8. Et meget vigtigt punkt kommer her, og det er, at alle klude og handsker skal du komme ned i en lufttæt plastik pose, og derudover vil jeg anbefale at du fylder en smule vand i posen, og derefter skal den bortskaffes. Det skal du, fordi især klude, der har været i kontakt med olien, er selvantændelige, så det er MEGET vigtigt.

 

Giver dette anledning til spørgsmål, er du velkommen til at sende en mail til os på: 

webshop@ruskjaerhandcrafted.dk